Školní jídelna

Školní jídelna
12. 06. 2024

Školní jídelna není jen jídlo na talíři...

Před 93 lety, dne 6. září 1931, byla slavnostně otevřena a předána k užívání současná školní budova.                    Byla určena pro děti z Křivoklátu, Roztok a Častonic a časem i pro děti z dalších obcí.


Tak začíná popis historie Základní školy Křivoklát. Nedílnou součástí školy je patrně od jejího zbudování také kuchyně s jídelnou. Z dostupných zdrojů se nám nepodařilo ověřit, zda fungovala již od jejího otevření.


Za každým obědem stála a i dnes stojí těžká práce našich kuchařek. Kolektiv kuchyně v budově ZŠ tvoří 3 kuchařky a 1 vedoucí. Jejich snahou je všechna jídla připravovat poctivě, s minimálním využitím polotovarů, „s láskou a péčí“.


Během posledních měsíců prošla jídelna určitými změnami, které již nesou první úspěchy. Například maso se začalo kupovat, moderně řečeno ‚Just-in-time‘, tedy maso dodané odpoledne je už druhý den ráno v hrnci.      Do jídelníčku byly zařazeny ve větší míře zeleninové saláty, kompoty a i pitný režim doznal změn. Pro školní strávníky jsou připravovány mléčné koktejly, čaje, ovocné šťávy, citronová voda a také mezi dětmi velmi oblíbená ovocná šťáva Karibik. Ta má jasně modrou barvu. Ačkoliv to vypadá nezvykle, tak i toto odebíráme      od dodavatelů zaměřujících se na zdravou výživu.


Aby byla jídelna ještě veselejší, vytváří kolektiv jídelny společně s dětmi výzdobu podle aktuálního ročního období. S tím nám pomáhají děti ZŠ při výtvarné výchově. Mladší děti vytvořily krásné květy na zeď a starší žáci namalovali velké obrazy s motivy ovoce a názvy v několika jazycích.
Popis změn zní snadně, ale to vše by nefungovalo bez skvěle se doplňujícího týmu, pro který je největší odměnou strávníkem přinesený prázdný talíř a slova chvály. Ostatně úprava jídelního lístku a lehké změny v organizaci přivádí jídelně každý měsíc nějakého nového strávníka, čehož si kolektiv jídelny velice váží.


Tým 3 školních kuchařek zvládá připravit až 200 porcí nejen pro školní žáky a zaměstnance, ale také pro cizí strávníky, kteří si mohou vyzvednout kompletní menu osobně v budově jídelny, nebo ve spolupráci se sociální službou působící v okolních obcích. Aby se jídelna pokusila o ještě větší úspěch u svých strávníků, proběhla    ve spolupráci s pedagogy anketa mezi žáky druhého stupně a byla zaměřená na oblíbená/neoblíbená jídla. Bezkonkurenčně první místo v oblíbenosti vyhrál řízek, druhé místo obsadily špagety na různé způsoby. Třetí příčku obsadily palačinky. Co se týká nepopulárních jídel, zlatou medaili má hrachová kaše, poté čočka              a bronz získala koprová omáčka. Bohužel luštěniny jsou velmi důležitou částí stravování a musí se podávat          i přes nevoli dětí.


Mimo kuchyň v budově základní školy je ještě jedna menší samostatná kuchyně v budově mateřské školy. V této provozovně je jediná kuchařka, která oběd a 2 svačinky připravuje až pro 40 dětí mateřské školy. Tato malá kuchyně má letos v létě projít rozsáhlou rekonstrukcí, která je financována zřizovatelem školy, Městysem Křivoklát, za což náleží jeho vedení jistě velké uznání, protože provoz jídelny výraznější úpravy potřebuje.


Romana Špoková Kůsová